Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Höra ihop Tidigare förord:  [1603] [1601]
Redaktörens presentation av nummer 1/17
årets första Karavan kommer här. Fylld med den skönaste poesi, författarintervjuer och prosa. Nu när mörka politiska nyheter duggar tätt omkring oss och omvärlden tycks vara i gungning, tänker jag ofta på hur viktigt det är att hämta kraft. Hålla ut.

Kan litteraturen ge kraft? För min del är det otvetydigt så. Det är inte så att litteratur är ett slags gosedjur, det är mycket starkare än så. Något som jag inte vet hur jag skulle klara mig utan. Ett livselixir. En hisnande chans att dela andra människors tillvaro, ja inte bara dela den utan faktiskt få leva en stund inuti andra människor, vara den andra.
"Att läsa Ko Uns dikter är att inte känna sig ensam", säger hans översättare Sun-kyoung Choi här i numret. Hon har översatt den sydkoreanske poetens dikter till en ny bok och levt i hans värld under en lång tid. I den världen är vi alla delar av en gemenskap, vi är av samma och vi hör ihop.

Nyligen läste jag romanen I fjärilarnas tid av Julia Alvarez till vår artikelserie "Omläsningen". Berättelsen om de tre systrarna Mirabal som till ett mycket högt pris stod upp mot diktatorn Trujillo i Dominikanska republiken var gripande, men också stärkande. Vilka kvinnor! Värda alla hågkomster forever ...
Inför det här numret har Henrik Nilsson besökt Dominikanska republiken och han följer i sitt reportage landets litterära trådar bakåt. Framtiden är skör och till grannen på samma ö, Haiti, är avståndet stort hur nära det än är. Men långsamt långsamt närmar sig de båda ländernas författare varandra och flätar samman sina berättelser till minne av det ömsesidiga arvet.

I vår serie "Författarfränder" berättar Anneli Jordahl om vilket starkt intryck Marie Ndiayes roman Ladivine gjorde på henne. Hon blev golvad. Att hon drabbades så hårt berodde på att hon kände igen sig, men hon fängslades också av språket och den skickliga gestaltningen.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag